jueves, 18 de septiembre de 2014

Vinete pt iarna

Se aleg vinete coapte, de mărime mijlocie, de culoare aproape neagră, lucioase și pufoase. Se coc pe jar sau pe plita bine încinsă și, pe măsură ce se coc, se așează la rand pe un fund de lemn pe plan înclinat.

Vinetele se curată si se lasa la scurs 2-3 h .Dupa ce sau scurs se toaca se adaugă sare dupa gust si se pun in borcan .Deasupra vinetelor se pune un strat de ulei si se lasa un pic de loc liber.Se inchid borcanele si se fierb in  bain-marie timp de 1 h si se racesc sub patură.

Rosii la borcan pt iarna

Aveam cate rosii si nestiind ce sa fac cu ele am cautat in internet cum sa le conserv si am gasit aceasta reteta ca mi sa parut extraordinara asa ca am incercato si eu si acuma o impartasesc cu voi.

Reteta este din pagina http://prajituricisialtele.ro 

Ingrediente pt. 10 borcane de 400g
3kg rosii coapte bine
20 catei de usturoi
10 crengute busuioc

Mod de preparare :
Se spala rosiile si se taie felii.
Se curata usturoiul si busuiocul se trece printr-un jet de apa.
Aseazam feliile de rosii in borcane, apasand cu o lingura pentru a nu ramane  spatii goale. 
Deasupra punem cate doi catei de usturoi in fiecare borcan si cate o ramurica de busuioc.  Eu nam avut busuioc verde asa ca am pus un pic uscat.

Inchidem bine borcanele. Nu se adauga sare, ulei etc.
Intr-o oala inalta  punem niste carpe sau ziare, asezam borcanele si punem apa atat cat sa le acopere bine . Apa trebuie sa treaca de capacul borcanului cu cel putin un centimetru.

Punem oala la foc si cand incepe sa fiarba dam focul la mic si lasam asa 60 de minute. Lasam borcanele in oala pana se racesc, apoi le stergem bine si le punem in camara racoroasa.